Voorkomen van cariës

Het voorkomen van cariës (gaatjes) is voor ons belangrijker dan het behandelen ervan. Als mondhygiënist kunnen wij cariës in een vroeg stadium opsporen en behandelen voordat het ernstiger wordt. Bij Mondhygiëne de Beemster kun je terecht voor een grondige gebitsreiniging om tandplak en tandsteen te verwijderen. Dit is een zeer effectieve methode om jezelf voor gaatjes te behoeden.

Het ontstaan van gaatjes

Het ontstaan van cariës is net als bij tandvleesontstekingen een geleidelijk proces. Gaatjes ontstaan door bacteriën die in de tandplak aanwezig zijn. Deze bacteriën zetten suikers en koolhydraten uit ons eten en drinken om in zuren die je tandglazuur aantasten. Na verloop van tijd kan dit leiden tot gaatjes. Als er al wat beschadigingen in het tandoppervlak aanwezig zijn, kunnen de zuren zelfs tot diep in de tand of de kies binnendringen. Slechte mondhygiëne, veel suiker, een droge mond en genetische aanleg vergroten het risico op cariës.

Hoe herken je een gaatje in je gebit?

Een beginnend gaatje is te herkennen aan een donkere verkleuring, witte doffe plek of een zwarte punt op de tand. Op dit punt is het gaatje nog pijnloos en is het mogelijk om deze zelf te herstellen. Is de cariës in een meer gevorderd stadium? Dan zul je (milde) pijnklachten ervaren. Een veelvoorkomend symptoom van cariës is plotseling gevoeligheid bij het eten of drinken van iets zoets, kouds of warms.

Gaatjes voorkomen en behandelen

Met een goede mondverzorging kun je cariës voorkomen

Door goed voor je gebit te zorgen, kun je cariës voorkomen. Dit begint bij een zorgvuldig poetsregime. Door het gebit tweemaal daags schoon te maken met een fluoridehoudende tandpasta, is de kans kleiner dat tandplak zich opstapelt en verkalkt. Helaas is poetsen alleen niet voldoende om cariës tegen te houden. Flossen, het beperken van suikerinname en regelmatige tandartsbezoeken zijn een must in de strijd tegen gaatjes en andere mondproblemen zoals ontstoken tandvlees

Wat gebeurt er als je cariës niet tijdig aanpakt?

Het kan gebeuren dat je ondanks al jouw inspanningen alsnog een gaatje in het gebit ontwikkeld. Wacht in dit geval niet te lang af en onderneem tijdig actie. Als gaatjes niet op tijd behandeld worden, zal het tandglazuur steeds verder afbreken. Bacteriën krijgen vrij spel; de weg naar diepere lagen van de tand wordt als het ware vrijgemaakt. Op het moment dat dit gebeurt, kan de cariës het tandbeen of zelfs de zenuw bereiken. Dit kan leiden tot hevige pijn en gevoeligheid in de aangetaste tand. In het ergste geval zorgt een aangetaste zenuw ervoor dat je een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan bij de tandarts. Ons advies is dan ook: kom regelmatig, minimaal twee keer per jaar, langs voor een gebitscontrole en het verwijderen van overmatig tandplak en tandsteen.

Minder behandelingen bij tandarts

Door onze preventieve behandelingen zorgen we er eigenlijk voor dat de tandarts minder bij je hoeft te doen. Dat is toch een prettige gedachte. Ook tijdens een orthodontische behandeling. Niemand zit immers te wachten op gaatjes en witte verkleuringen, nadat de orthodontist de tanden mooi in een rijtje heeft gezet.