Preventie bij kinderen en tieners

Bij ons staat de preventie van cariës centraal. Ook willen we het kind ‘trainen’ door het op speelse wijze stap-voor-stap te laten wennen aan mogelijke behandelingen die in de toekomst zouden kunnen plaatsvinden.

Kind

Zodra een kind kan lopen is het in onze praktijk welkom. De voorlichting richt zich op deze jonge leeftijd in eerste instantie op de ouders. Later zal de voorlichting en instructie zich ook steeds meer richten op het (jonge) kind. Gedurende de jeugdige periode zullen we de zorg steeds aanpassen op de levensfase van het kind. Bij het doorbreken van de blijvende achterste kiezen zullen we onze zorg aanpassen omdat het kauwvlak van deze blijvende kiezen in eerste instantie lager ligt.

Pubertijd

In de pubertijd zal ingespeeld worden op de het grotere cariës risico doordat ouders voor een deel de greep verliezen op het eet- en snoepgedrag. Dit kan ook aan de orde zijn als jongeren op zichzelf gaan wonen. Hoe gaan ze om met eten en snoepen als er geen ouderlijk toezicht meer is. Blijven ze hun gebit verzorgen en bezoeken ze regelmatig de mondhygiënist en tandarts?