Tandvleesontstekingen
Tandvleesontstekingen sluipen op geniepige wijze de mond binnen. Vaak merkt men niet eens dat er iets mis is. De eerste signalen van bloedend tandvlees lijken misschien onschuldig, maar het verdere verloop kan grote schade aanrichten. Met goede gebitsverzorging en een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist kun je ontstoken tandvlees voorkomen. Ook hier geldt het cliché: voorkomen is nog altijd beter dan genezen! Is mijn tandvlees ontstoken?Ontstoken tandvlees is niet altijd duidelijk zichtbaar of voelbaar. Lang niet iedereen ervaart vervelende pijnklachten indien het tandvlees is ontstoken. Dit is precies de reden waarom het kwaaltje lang onopgemerkt kan blijven. Ontstoken tandvlees ziet er vaak rood en gezwollen uit. Het kan ook gevoelig zijn en gemakkelijk gaan bloeden, vooral tijdens het tandenpoetsen of flossen. Andere symptomen van tandvleesontsteking zijn een slechte adem, gevoeligheid en bloed tijdens of na het poetsen. De ontsteking kan zowel op één specifieke plek zitten als verspreid door de mond. De oorzaken van tandvleesontstekingTandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd, ontstaat vaak door onvoldoende mondhygiëne. Als we niet goed voor onze tanden en tandvlees zorgen, kunnen er bacteriën op en rond onze tanden blijven zitten. Deze bacteriën kunnen zich vermenigvuldigen en vormen een plaklaagje dat tandplak wordt genoemd. ‘’Een disbalans tussen goede en slechte bacteriën in de mond is de boosdoener van tandvleesontsteking’’ |
Tandplak is een kleverig laagje dat zich vormt op het tandoppervlak en langs de tandvleesrand. Tandplak is een broedplek voor bacteriën die ontstekingen kunnen veroorzaken in het tandvlees. Door regelmatig te poetsen en flossen, voorkom je dat de tandplak zich gaat hechten en een ‘harde’ vorm aanneemt (tandsteen). Boven op het tandsteen wordt weer een nieuw laagje plaque gevormd, hetgeen –bij uitblijven van interventie– een vicieuze cirkel vormt.
In tegenstelling tot plaque is tandsteen niet eigenhandig te verwijderen. Dit moet gedaan worden door een mondhygiënist. Indien je eenmaal tandvleesontsteking bij jezelf hebt vastgesteld, is het verstandig om op korte termijn langs een mondhygiënist te gaan. Indien gingivitis niet tijdig behandeld wordt, kan deze overgaan naar parodontitis; een vergevorderde tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees.
Parodontitis
Parodontitis is als het ware de overtreffende trap van een tandvleesontsteking. Bij parodontitis raakt niet alleen het tandvlees ontstoken, maar ook het onderliggende botweefsel dat de tanden ondersteunt. Dit kan leiden tot loszittende tanden, tandverlies en zelfs botafbraak als het onbehandeld blijft. In dit stadium is de ontsteking niet meer te verhelpen met extra grondige poets- en flosbeurten. De pockets waar de bacteriën zich bevinden zijn inmiddels te diep. Grover geschut is nodig!
Parodontitis dient altijd tijdig behandeld te worden door een mondhygiënist om onherstelbare schade te vermijden. Na een uitgebreide gebitsreiniging in onze praktijk in Middenbeemster volgt een evaluatie en wordt de nazorg vastgesteld om het behaalde resultaat te behouden.
Zo kun je tandvleesontstekingen voorkomen
Het voorkomen van ontstoken tandvlees begint bij een goede mondverzorging. Door je tanden twee keer per dag goed schoon te maken, krijgt tandplak geen kans om zich op te hopen en te verkalken. Poets je tanden in ieder geval twee minuten en geef de delen langs de tandvleesrand wat extra aandacht. Voor de meeste mensen is een grondige poetsbeurt alleen niet voldoende. Met een tandenborstel is het immers lastig om de smalle ruimten tussen de tanden en tanden te bereiken. Het gebruik van stokers, flosdraad of ragers is dan ook een belangrijke aanvulling op het dagelijkse poetsritueel. Ook kun je gebruikmaken van mondspoeling of een tongschraper.